IMG 1972

Bivši predsednik republike sprejel Bernarda Sadovnika, dolgoletnega slovenskega župana v Globasnici na avstrijskem Koroškem in predsednika Upravnega odbora Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk

Bivši predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel Bernarda Sadovnika, dolgoletnega slovenskega župana v Globasnici na avstrijskem Koroškem in predsednika Upravnega odbora Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk.

22. 3. 2023

Sporočila za javnost , Objave

Župan Sadovnik je bivšemu predsedniku Pahorju uradno sporočil soglasno odločitev Upravnega odbora, da bivšemu predsedniku Pahorju podelijo letošnjo Kugyjevo nagrado. Bivši predsednik Pahor jo bo dobil v zahvalo in kot priznanje za njegovo delo, prizadevanje in zgodovinske korake v prid uspešnemu razvoju slovenske narodne skupnosti kot tudi sožitju na Koroškem ter za vse zasluge pri krepitvi skupnega slovenskega kulturnega, čezmejnega in alpsko jadranskega prostora v skupni Evropi.  

Bivši predsednik je dejal, da je počaščen in ganjen, sogovornika pa sta se spomnila številnih skupnih doživetij in dosežkov, od postavljanja dvojezičnih tabel, ko je bil Borut Pahor predsednik vlade, do obeležitve 100. obletnice koroškega plebiscita, ki sta jo kot državnika dveh sosednjih držav obeležila skupaj s predsednikom Alexandrom Van der Bellenom. 

Vročitev nagrade bo v Celovcu 15. maja.