SBF5

Bivši predsednik repbulike Borut Pahor se je udeležil Sarajevskega poslovnega foruma

Bivši predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil 12. Sarajevskega poslovnega foruma (Sarajevo Business Forum – SBF), kjer je nastopil na panelu "Regionalno poslovno sodelovanje – ključ za napredek in ekonomski razvoj".

Sarajevo, 17. 5. 2023

Sporočila za javnost , Objave

Na panelu o gospodarskem sodelovanju v regiji je v pogovoru bivši predsednik Pahor med drugim dejal: Prepričan sem, da bo EU podprla iniciative, ki bodo prišle iz regije - prav to želimo nagraditi, lastno pobudo, odločenost za sodelovanje in iskanje tistega, kar regijo povezuje in ne deli.
Bivši predsednik Pahor je lani kot osrednji govornik sodeloval na Sarajevskem poslovnem forumu, kjer je prvič javno predstavil pobudo za brezpogojno pridobitev statusa kandidatke političnemu vrhu in javnosti Bosne in Hercegovine.
Da je BIH dobila status kandidatke, je bil neke vrste kredit, ki ji ga je dal Bruselj. Tako so država, njeni politiki in predvsem ljudje dobili sporočilo, da je čas, da oblikujejo soglasje, da bodo storili vse, da čimprej postanejo člani EU, je letos poudaril bivši predsednik Pahor.
BSF8

Ob otvoritvi Sarajevskega poslovnega foruma se je v imenu prirediteljev Alek Bakalović, CEO banke Bosna Bank International (BBI), v uvodnem nagovoru posebej zahvalil Borutu Pahorju, ki se je kot predsednik Republike Slovenije lani, prav na Sarajevskem poslovnem forumu, goreče zavzel, da se BIH dodeli status kandidatke za članstvo v EU. Po tem se je Evropska komisija resnično potrudila in pred koncem leta 2022 je BIH postala kandidatka, kar močno vpliva na vzdušje in pripravljenost, da stori vse, kar je v njeni moči, da čimprej postane članica.

BSF12

Bivši predsednik republike Borut Pahor se je v Sarajevu srečal z visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. Govorila sta o razmerah v BIH in regiji in ocenila, da pridobitev statusa kandidatke za EU pozitivno vpliva na občutek odgovornosti v državi, da zdaj tudi sama izpolni svoj del in hitreje napreduje na poti do članstva.