task1

Bivši predsednik republike Borut Pahor je bil osrednji govornik na konferenci v Uzbekistanu

Bivši predsednik republike Borut Pahor je sprejel povabilo mednarodne nevladne organizacije Regional Dialogue in kot osrednji govornik nastopil na mednarodni konferenci z naslovom »THE INTERNATIONAL CONFERENCE ON ESSENCE AND SIGNIFICANCE OF CONSTITUTIONAL REFORM: NEW UZBEKISTAN - UPDATED CONSTITUTION?«.

19. 4. 2023

Sporočila za javnost , Objave

Udeležba bivšega predsednika republike na konferenci, ki je potekala 17. in 18. aprila v Taškentu, je bila namenjena podpori prizadevanjem predsednika Uzbekistana Shavkata Mirziyoyeva, ki je bil za predsednika države prvikrat izvoljen leta 2016 in si je v prvem mandatu prizadeval zlasti za sprejem potrebnih ukrepov za delovanje gospodarstva, v drugem pa se posveča reformi ustave. Tokratna mednarodna konferenca v Taškentu je bil ključni dogodek pred referendumom o ustavni reformi, ki bo v državi potekal 30. aprila letos.

V času obiska imel bivši predsednik Pahor tudi nekaj srečanj s posamezniki in institucijami, ki sodelujejo v izvedbi reforme.

Z govorom bivšega predsednika republike Boruta Pahorja se je zaključila mednarodna konferenca o uzbeški ustavni reformi - poslušalce so zanimale izkušnje Slovenije. Borut Pahor je bil kot eden najmlajših članov Bučarjeve skupščine v času sprejemanja slovenske ustave član ustavne komisije, kot predsednik DZ je vodil ustavno komisijo, ki je oblikovala spremembe, potrebne za vstop v EU in NATO, prav tako pa je kot evropski poslanec 2004-2008 sodeloval v ustavni komisiji Evropskega parlamenta, ki je pripravljala osnutek prve in nove evropske ustave.
Ta je bila tedaj na referendumih v nekaterih državah zavrnjena, danes pa, tako bivši predsednik Pahor, bi bilo verjetno drugače, saj se bolj zavedamo potrebe po močnejši in bolj povezani Evropski uniji. Pomembno je namreč, da se državljani zavedajo, da je ustava njihov dokument in prav je, da nastaja v odprtem in vključujočem postopku. Za takšen pristop je gostiteljem čestital in jim zaželel uspeha na referendumu, ki bo prihodnjo nedeljo.