washington

Bivši predsednik republike Borut Pahor na delovnem obisku v Washingtonu

Bivši predsednik republike Borut Pahor se je v ponedeljek, 24. aprila 2023 mudil na delovnem obisku v Washingtonu. Sestal se je z Gabrielom Escobarjem, namestnikom pomočnika državnega sekretarja, pristojnim za Zahodni Balkan, obiskal je Atlantic Council in imel predavanje na Georgetown University. Opravil je tudi telefonski pogovor s senatorko slovenskih korenin in nekdanjo predsedniško kandidatko, Amy Klobuchar, s katero se že dolgo pozna in redno srečuje.

Washington, 26. 4. 2023

Sporočila za javnost , Objave

IMG 00b006d08c636e455d6425de1119242b V

Bivši predsednik republike Borut Pahor se je v State Departmentu sestal na daljšem pogovoru z Gabrielom Escobarjem, namestnikom pomočnika državnega sekretarja, pristojnim za Zahodni Balkan. V poglobljeni razpravi sta izmenjala poglede na razmere na Zahodnem Balkanu in možne rešitve za utrditev miru in stabilnosti ter evropske perspektive držav v regiji.

wash1

Na povabilo univerze Georgetown je študentom predaval o geopolitičnih posledicah ruske agresije na Ukrajino za Evropo in svet ter zlasti za Zahodni Balkan. Kot eno od njih je navedel možnost vnovične delitve med demokratičnim Zahodom in avtokratskim Vzhodom ter poudaril pomen odločitve Srbije, na kateri strani te delitve bo. Predavanju je sledila razprava, v kateri so študentje pokazali veliko zanimanja, pa tudi poznavanja teme, o kateri je govoril bivši predsednik republike Pahor.