Firence

Bivši predsednik republike Borut Pahor v Firencah govornik na konferenci State of the Union 2023

Bivši predsednik republike Borut Pahor se je na povabilo European University Institute v Firencah udeležil mednarodne konference z naslovom State of the Union 2023.

Skupaj z direktorjem EUI in nekdanjim predsednikom vlade Finske Alexandrom Stubbom je nastopil v pogovoru z naslovom Nova evropska varnostna ureditev (The New European Security Order). Pogovor je vodila Suzanne Lynch, glavna bruseljska dopisnica in pomočnica urednika Politico.

Firence, Italija, 5. 5. 2023

Sporočila za javnost , Objave

Pogovor je bil odkrit in poglobljen o sedanjem političnem položaju v Evropi in o predvidevanjih, kakšna bo nova varnostna ureditev.
EU v zgodovini še ni bila tako enotna kot je ob vojni v Ukrajini - ta trenutek moramo izkoristiti za njeno poglobitev, pa tudi za širitev na države, ki že dolgo čakajo na vstop, zlasti v regiji Zahodnega Balkana.
V okviru pričakovanj znova razdeljene Evrope se utegne okrepiti razmišljanje o novi konvenciji o prihodnosti EU in sprejetju nove ustave veliko bolj poglobljene EU.
Stubb

Bivši predsednik republike se je pred nastopom srečal s prijateljem Alexandrom Stubbom, nekdanjim poslancem Evropskega parlamenta in nekdanjim predsednikom vlade Finske. Zdaj je direktor in profesor na EUI - European University Institute in eden najprodornejših mislecev politik EU.