F n5HVLWEAA0MV6

Bivši predsednik republike na delovnem obisku Malte

Bivši predsednik republike Borut Pahor se je mudil na delovnem obisku Malte, kjer med drugim kot častni gost Mediteranske turistične fundacije nastopil na letnem srečanju Mediterranean Tourism Forum 2023. Letošnja tema je bila Mediterranean Life, zbralo pa se je več kot tisoč udeležencev.

Malta, 23. 11. 2023

Sporočila za javnost , Objave

Bivši predsednik republike Pahor je obisk na Malti pričel s srečanjem s predsednikom Malte in prijateljem Georgom Vello. Sogovornika sta ocenila trenutni politični položaj in mesto Sredozemlja v njem - turizem je za Mediteran najpomembnejša dejavnost, ljudem daje delo, prinaša blaginjo in je most med kulturami in narodnostmi, a se ne more razvijati brez stabilnosti in miru, sta dejala. Ob tem so vse pogostejše tudi naravne nesreče, od požarov in poplav do potresov. Še posebej vse te negotovosti občutijo majhne države, kakršni sta Malta in Slovenija, ki si iskreno prizadevata za sodelovanje pri uvajanju trajnostnih in sonaravnih praks in za dialog kot edino sredstvo reševanja sporov. Mir je temeljnega pomena in kako ga čimprej doseči na Bližnjem vzhodu, mora biti zdaj glavna prioriteta.

 

Pahor se je pred nastopom na konferenci na delovnem srečanju sestal z nekdanjo PR Malte in prijateljico Marie-Louise Coleiro Preca. Spomnila sta se koristnih in prijetnih uradnih obiskov in drugih srečanj, ki so potekali v času, bolj mirnem in spodbudnem od sedanjega. Strinjala sta se, da moramo vsi, vsak po svojih močeh z mirnim reševanjem sporov, storiti vse, kar se da, za mir in stabilnost v Sredozemlju.

F nexBtWoAAwpfe v2

Bivši predsednik republike Pahor je sogovornici predstavil načrte njegovega zavoda Prijatelji Zahodnega Balkana in se priporočil za sodelovanje, predsednica pa je njemu opisala svoje delovanje v različnih humanitarnih pobudah, predvsem organizacije Eurochild, ki ji predseduje.

F n5HVKWQAAkRtu v2

Tudi v kontekstu razvoja turizma, glavne gospodarske dejavnosti v Sredozemlju, je v času obiska pozval k dialogu, sodelovanju in mirnemu preseganju vseh sporov. Posebej se je ob tem zavzel za evropsko prihodnost regije Zahodnega Balkana, ki je pomembna tudi za mir in stabilnost Sredozemlja.