F7wdMimW0AASwej

Bivši predsednik republike na forumu 2beSecure v Črni gori

Bivši predsednik republike Borut Pahor se je na povabilo Atlantskega sveta Črne gore udeležil letošnjega foruma 2beSecure, vodilnega politično-varnostnega srečanja v regiji, ki je letos potekal trinajstič in se ga je kot Predsednik Republike Slovenije redno udeleževal, tudi preden je Črna gora 2017 postala članica NATO. Letos je nastopil v razpravi z naslovom Crossroads of Change: Navigating the Future of the Western Balkans (Na križiščih sprememb: Usmerjanje prihodnosti Zahodnega Balkana) skupaj s posebnim odposlancem Evropske unije za dialog med Beogradom in Prištino, Miroslavom Lajčakom.

Budva, 6. 10. 2023

Sporočila za javnost , Objave

Bivši predsednik republike Borut Pahor se je v razpravi ponovno zavzel za skupen vstop vseh držav v EU do leta 2030, ki ga je junija predstavil v Beogradu ter mu pozneje v Sarajevu dodal zamisel za vzpostavitev WBEC, Western Balkans Economic Community. Opozoril je, da mora takrat EU biti brez oklevanja pripravljena sprejeti vse države, ki bodo pripravljene in bodo to želele. Na vprašanja o nedavnem popolnem zastoju dialoga Beograd-Priština je spomnil, da se je lani prav tu v Budvi zavzel za to, da se Srbiji pomaga pri njeni odločitvi za EU in da so ga zato nekateri razumeli kot ‘odvetnika’ Srbije. “Sem odvetnik vseh držav regije, zelo si želim in delam za to, da bi vse postale članice EU,” je dejal. Toda v kontekstu dogodkov v Banjski je Pahor na vprašanje dejal, da obstaja “red line”, rdeča črta. Kdorkoli se poslužuje uporabe sile za dosego političnih ciljev, ni vreden naše podpore in razumevanja.” 

 

F7wQbvKWQAAVf 7

“Ne vemo, kaj točno se je zgodilo v Banjski in kdo je za to odgovoren, počakati moramo na prepričljive ugotovitve, a če se izkaže, da za dogodki stoji uradna Srbija, potem je to game changer,” je dodal. To bi pomenilo, da se je Srbija odločila, da njena perspektiva ni EU, pač pa se vidi v interesni sferi Rusije. Bil bi zelo razočaran. To bi bila red line - uporaba sile za politične cilje je za EU nesprejemljiva.”

Dodal je še, da je bila lanska odločitev Evropske komisije, da BIH podeli status kandidatke, v bistvu neke vrste kredit in, da bi želeli videti, da bi kandidatka to tako razumela in doslej naredila več, vsekakor pa, da je pripravljenost na strani EU trdna, od začetka vojne v Ukrajini še bolj.