GAkMZYEXMAAYzzG

Bivši predsednik republike na mednarodni konferenci Imperial Springs Forum 2023 na Kitajskem

Bivši predsednik republike Borut Pahor se je v Guangzhouju na Kitajskem udeležil mednarodne konference Imperial Springs Forum 2023 z naslovom Multilateralizem: več izmenjave, vključenosti in sodelovanja.

Guangzhou, 5. 12. 2023

Sporočila za javnost , Objave

Po slavnostni otvoritvi, na kateri je govoril podpredsednik Kitajske Han Zheng, je predsednik Pahor nastopil v prvi razpravi “Oživitev svetovnih partnerstev: Multilateralizem in svetovna ureditev v času naraščajoče mednarodne polarizacije”. Glede Tajvana se je zavzel za dosledno spoštovanje politike ene Kitajske, ker pa se na Zahodu stopnjuje nezaupanje do namer do Tajvana, se je zavzel za njene jasno izražene garancije, da ne bo posegla po uporabi sile za implementacijo tega načela. Na istem panelu je nastopil tudi bivši predsednik republike Türk, predsednik Madridskega kluba.

GAfQlfhWQAAyFzj

“Zahodni svet zlasti v zadnjem desetletju spremlja osupljiv razvoj Kitajske,” je dejal, “in v delu Zahodnega sveta se pojavljajo celo zamisli o tem, kako bi ta razvoj ustavili. Tega ni mogoče doseči, ne da bi izzvali konflikt.” Zato se je Pahor zavzel za pošteno tekmovanje s spoštovanjem skupno dogovorjenih pravil.

Na drugi, sklepni dan mednarodne konference Imperial Springs Forum 2023 na Kitajskem se je bivši predsednik republike Pahor v razpravi z naslovom Multilateralizem in reforma svetovne ureditve zavzel za prenovo Varnostnega sveta ZN. Dejal je, da je OZN po 2. sv. v. nastala zato, da bi spodbujala svetovni mir in preprečevala konflikte med državami. Doslej je to delo relativno dobro opravljala, v zadnjem obdobju pa vse teže, zato mora po več kot 75 letih tudi z lastnimi spremembami odgovoriti na nove potrebe spremenjenega sveta.

GAkMZX6WwAARzgx v2

Vprašanje je, ali se bomo s temi spremembami zgolj odzivali na velike konflikte, ali pa bomo dovolj drzni in modri, da bomo svetovno organizacijo usposobili, da jih bo zmogla preprečevati.

Opozoril je, da se je že zdaj potrebno potruditi, da se za Summit of the Future, ki bo prihodnje leto, vzpostavi primerno ozračje političnega zaupanja, brez česar ni mogoče pričakovati uspeha. V razpravi so sodelovali tudi Stefan Löfven, nekdanji PV Švedske, Yi Xiaozhun, nekdanji podpredsednik WTO in 3 nekdanji predsedniki generalne skupščine ZN, Maria F. Espinosa, Csaba Körösi in Volkan Bozkir.