F96hG4IXMAAXWt

Bivši predsednik republike v Pekingu na simpoziju mislišč iz Kitajske in Srednje in Vzhodne Evrope

Bivši predsednik republike Borut Pahor se je na povabilo Inštituta za evropske študije pri Kitajski Akademiji za družbene vede (Institute of European Studies of CASS, China Academy of Social Sciences) v Pekingu udeležil simpozija mislišč iz Kitajske in Srednje in Vzhodne Evrope.

Peking, 2. 11. 2023

Sporočila za javnost , Objave

V govoru na konferenci v Pekingu se je Bivši predsednik republike Pahor zavzel za zmanjšanje napetosti in povečanje zaupanja med Zahodom in Kitajsko. Med drugim bi to zmanjšalo potrebo po tesnejšem zavezništvu z Rusijo, kar bi bilo prispevalo k zmanjšanju ruske moči v Ukrajini in k pravičnemu miru.

"Glede na to, da se niso spremenile načelne politike Zahoda in Kitajske glede t. i. "politike ene Kitajske (One China Policy)", tako na Zahodu kot na Kitajskem, ni stvarnih razlogov za zaostrovanje odnosov in poslabšanje zaupanja. To bi bilo z vidika Zahoda legitimno, če bi za to politiko bila Kitajska pripravljena uporabiti silo, kar pa zanika. Zdi se, da je nastopila potreba po novih varnostnih garancijah glede tega občutljivega vprašanja."

F93nCnlXoAAsDJS v2

Na predvečer je gostitelj priredil svečani banket. Pred tem si je Bivši predsednik republike ogledal antični observatorij, ki ga med drugim krasi tudi astronomski instrument našega slavnega rojaka Ferdinanda Avguština Hallersteina iz leta 1744.